06 12 86 49 36

Thailand

Wij verzorgen graag uw reis naar Thailand, hieronder onze eigen reiservaring naar deze geweldige bestemming!

 

29 maart tot en met 13 april

Op reis in Thailand

dag 1

Op de luchthaven van Bangkok zet ik eindelijk voet op Thaise bodem. Een merkwaardige gewaarwording omdat ik altijd heb gezegd nooit in Thailand te zullen komen. Het leven verloopt soms raar.

 In mijn appartementencomplex Songpung in Ban Ampur ontmoet ik voor het eerst Lela, een hele lieve dame van 62. Lela’s steun en toeverlaat Nitza brengt een glas ice tea.

We brengen onze koffers naar boven en doen even rustig aan. Het is zaterdag, dus is er markt. Daar lopen we even overheen. We besluiten niet te gaan slapen en lopen verder richting het strand met daaraan vele restaurantjes. Op een strandstoel aan de public beach en bestellen we eten. Lekker met de benen uitgestrekt genieten we van het uitzicht op zee.

 

dag 2

Rustig wakker worden, koffie bij Lela, even verder bijpraten en uitleg over ditjes en datjes. Lela moet naar de kerk en wij willen naar Pattaya. Lela zet ons af en de laatste paar kilometer lopen we richting het strand van Pattaya en de boulevard op Beachroad en walkingstreet.

Links en rechts allemaal winkels, alles lijkt op elkaar. Hier en daar een shoppingplein waar het lekker koel is. Fruit kun je op straat kopen en dat doen we dan ook. Om het vochtgehalte van ons lichaam op peil te houden, nemen we flessen water mee. Op een strandstoel bestellen we wat te drinken en kopen we van een strandventer lekkere loempia's. Even later lopen we langs ellenlange rijen kraampjes met allerlei snufjes, kleding en eten, niets is te gek.

Het is weer erg warm en de zon brandt behoorlijk. Gelukkig koelt het bij de invallende duisternis iets af. Op den duur belanden we op de walkingstreet, met wederom links en rechts winkels, souvenirshops, restaurantjes en barretjes waar diverse dames zich alweer klaar maken voor de avond. Aan de kade liggen de bootjes liggen die toeristen naar het eiland verderop brengen. Wij gaan nog niet, bewaren dit voor later, maar lopen terug naar de boulevard, op zoek naar het Hilton Hotel met zijn veelgeprezen dakterras We genieten er lekker rustig van een drankje en een hapje.

Ondanks de diverse optredens en leuke muziek op straat, willen we terug naar ons logeeradres. Daarvoor zoeken we songtouw, open taxivervoerders die mensen snel heen en weer brengen. We denken dat ons blauwe songtouw ons naar de Sukhumvit brengt, maar dat valt tegen. Halverwege stopt hij en moeten we er uit. Wat nu? Wandelen? Maar waarheen? Waar zitten we in godsnaam?

We beginnen maar te lopen. In het donker door straatjes waar niemand is. Geen gebouwen, geen mensen, alleen maar een meute wilde honden. Eindelijk vinden we de Sukhomvit en nu in het een witte songtouw proberen aan te houden. In het donker, dus lastig zat. Gelukkig is er een taxi die zich omdraait en op ons wacht. Hij kost 100 Bath, ruim twee euro. Voor Thaise begrippen wel aan de dure kant, maar we willen nu alleen maar terug naar ons appartement. Gelukkig zijn we weer thuis.

 

dag 3

Ontbijt bij Kathy's, een leuk wegrestaurantje. Het blijkt in Thailand heel gewoon om langs de kant van de weg te stoppen, iedereen lijkt het te doen. Het oversteken van de Sukhomvit is nogal tricky, maar we halen het.

Als we terug zijn nodigt Lela ons uit om mee te gaan naar haar zangkoor bij Aria Del Mar. Hier blijkt de beroemde tenor Kim Jung Man – ook wel Jungman Kim- te wonen. Hij blijkt een leuke man die helemaal opgaat in zijn muziek. Hij laat mij een ademoefening doen om mijn stem veel mooier uit te laten komen. We dineren met z’n vijven heerlijk op zijn Sunset Estate, met uitzicht op zee.

 

dag 4

Lekker relaxed wakker worden en ontbijt bij Baan Chim Doo, een gezellig hoekje bij ons in de straat. We gaan naar de floating market. Nadat we met de Songtouw richting Pattaya rijden en oversteken, komen we terecht op iets dat meer een attractiepark dan een markt is. Met winkeltjes en een paar bootjes met lekkere, ter plekke klaargemaakte hapjes hapjes is het erg leuk opgezet. In het midden voert een groepje jongeren een leuk schouwspel op. Het blijken SheMales (ladyboys) te zijn. Sommigen al helemaal omgebouwd, maar bij anderen is nog duidelijk te horen dat het jongens zijn. Verderop gaan we met een orphan olifantje op de foto. Na het bewandelen van alle wegengaan we met de songtouw terug naar Ban Ampur. We eten in een restaurantje aan het water.

 

dag 5

Koffieconcert bij Kathy's. Hier komen mensen van vele nationaliteiten bijeen om elkaar te ontmoeten. We treffen er Finnen, Zweden, Duitsers, Zwitsers, Canadezen en Nederlanders.

We huren een brommer, nadat we op de fiets onderweg strandden met een lekke band. Een internationaal rijbewijs – verkrijgbaar via de ANWB - is verplicht. Op de brommer, die een motorfiets blijkt te zijn, gaan we op weg richting Zilvermeer. Heerlijk! Je merkt het branden van de zon niet eens. En dus kleurt mijn huid al aardig rood. Onderweg bezoeken we de buddah. Daarna rijden we door naar een wijngaard, mooi gelegen landgoed met heel veel wijnstaken. Helaas zit er nog niet veel aan. Op de terugweg rijden we nog even naar het Koi meertje. Maar het wordt al laat en dan sluit alles. Na zes uur wordt het stil.

 

's Avonds eten we lekker bij het Glass House, net voorbij het Russische hotel De Ambassador. We krijgen nog bezoek van een aantal wilde honden. Die zijn overigens best sociaal, eentje mag ik zelfs over haar bolletje aaien.

dag 6

Ontbijten bij Baan Chin Doo en daarna met de brommer op weg naar Nongnooch, een mooie Botanical garden met allerlei kunstwerken. Het is ontzettend indrukwekkend maar ook erg toeristisch. Voor 500 Bath kun je er de hele dag doorbrengen. Dat is ook aan te raden als je alles rustig wilt bezichtigen en dat is dan ook aan te raden. We genieten er van een mooie diversiteit aan tuinen zoals French, English en Japanese gardens en ‘Stonehenge’, visvijvers en diverse thematuinen. Je kunt een rondrit maken in een songtouw of de tuinen aanschouwen vanaf de rug van een olifant.

Na een diner bij een Frans restaurant gaan we met Lela, Boudy, Jungman Kim, Lucas en twee andere mensen naar MIMOSA, een transseksuele show van alleen maar ladyboys. Wederom indrukwekkend en spectaculair maar ook zeer toeristisch.

dag 7

We staan heel vroeg op. Na ontbijt bij Kathy’s gaan we op zoek naar een songtouw. Eigenlijk vindt een songtouw ons. We gaan een fietstoer maken: Colors of Pattaya, ook wel the Sanctuary of Thruth Tour. Het is behoorlijk heet, wat voor mij minder leuk is vanwege mijn tijdens de brommerritten al behoorlijk verbrande armen. Ik weet dat het afzien wordt, maar de afspraak staat en die moet doorgaan.

Een half uur vroeger dan onze afspraak om tien uur arriveren we bij Ierse pub Ryan's Bar. Na uitleg over de tour door gids Richard gaan we op pad. Eerst naar een sanctuary voor blinde kinderen. Er zijn weinig kinderen omdat het vakantie is en de meesten bij hun familie zijn. Daarna bezoeken we een a een ambulance station die is opgezet vrijwilligers. Onze volgende stop is de Sanctuary of Truth, een zeer fraaie tempel die door monniken met de hand is gemaakt. We zien vissersboten aan de pier, bezoeken een versmarkt en eten heerlijk in het oude stadje.

Hoewel het inmiddels erg warm is, moeten we verder. Op naar de beroemde thaiboxing school Muay Thai. Het blijkt de lange fietstocht meer dan waard, het is erg interessant. Mijn armen en handen doen inmiddels erg zeer en ik ben dan ook blij dat de fietstocht er op zit.. We praten nog heel gezellig na met Richard en Carolien van RBB Pattaya Biking en wisselen ideeën uit. De rit met de Songtouw naar huis verloopt deze keer probleemloos.

 

dag 8

Een dag lekker rustig aan doen. We willen afkoelen en zon ontwijken. ‘s Middags gaan we met Lela naar een PILC charity concert in Tiffany's Show Theatre in Pattaya. Het is een mooi concert met jonge ambitieuze meiden en jongens van Silpakorn Summer Music School Orchestra, onder leiding van een bekende componist Hikotaro Yazaki. Voor 600 Bath – ruim dertien euro – zitten we op een prachtige plek waar we volop van het concert genieten. En na afloop mogen we ook nog de hand schudden van de componist en maestro en wat foto's maken. Zeer de moeite waard eens te bezoeken.

Na een heerlijke verfrissing bij vrienden in Pattaya gaan we naar een leuk restaurant met de naam Cabbages & Condoms, ja echt condooms. Een ontzettend mooi restaurant waar poppen staan met kleding gemaakt van condooms. Het eten is er voortreffelijk en de hoge en lage terrasjes geven het een gezellige aanblik. Een absolute aanrader

 

dag 9

‘s Ochtends doen we weer lekker rustig aan. Na een relaxte strandwandeling vertrekken we tegen de middag met Lela naar de kerk in Pattaya, waar Lela een praatje houdt. Eerst halen we Maria op, een blinde vrouw die woont in Father Ray Foundation, een heel mooi gelegen opvangtehuis voor daklozen en blinden dat is opgezet door een priester en wordt onderhouden door monniken. Leuke mensen en alles in harmonie: naast de kerk staat een Moskee, maar niemand heeft last van elkaar. Sterker nog, ze helpen elkaar waar nodig.

’s Avonds eten we in Ban Amphur. Thuis eten doen ze hier weinig omdat uit eten zo goedkoop is. De keuze valt op Srinuan, waar een groot scherm staat waarop leuk muziek en oude films draaien. Samen met Lela, Johan en Boudy eten we heerlijk. Je moet hier wel goed opletten dat je alles krijgt wat je hebt besteld en check vooral ook even goed de rekening. Want, zoals ze daar zeggen: ‘TIT’, this is Thailand.

 

dag 10

Relaxed ontbijtje bij Kathy’s. Daarna een zakelijke bespreking met Johan en even terugkijkend op de afgelopen week. Ik heb wel zin in een massage en ga daarom langs bij PoonYada, aanbevolen door Lela. Het is er druk, ik moet een uurtje wachten. Daarom ga ik nog even voor een lekkere ice tea naar Kathy’s. Een uurtje later worden bij PoonYada eerst mijn voeten gewassen. Daarna loop ik mee naar een kamer met bedden op de grond. De massage is fantastisch, wat een kracht uit zo'n klein vrouwtje. Ze zit over me heen, maar ik merk het niet eens. Een massage van een uur kost tweehonderd Bath, dik vier euro. Voor hetzelfde geld krijg je er een voetmassage of Thai massage. Een oil massage kost driehonderd Bath, een behandeling voor verbranding of body scrub van twee uur vijfhonderd bath en gezichtsmassages tweehonderd, zeshonderd of twaalfhonderd Bath. In dat laatste geval krijg je een masker van goudblad.

Na de massage pakken we de brommers om wat rond te rijden voordat we ’s avonds naar het Glasshouse rijden om aan het strand te dineren. Een leuke tent met lekker eten op mooi aangeklede, luxe strandzithoek. We genieten er van de ondergaande zon.

 

dag 11

Al om acht uur in de ochtend moet ik bij PoonYada zijn voor een facial massage en behandeling. Ze zei dat mijn gezicht droog en rood was en bood mij deze behandeling voor de helft van de prijs aan. Dat moest vandaag omdat ze hierna een week gesloten is vanwege familiebezoek in Bangkok. Het heerlijk frisse, speciale masker doet mijn gezicht tintelen. Na een grondige reiniging sluit ze af met een massage achteraf, heerlijk! Mijn huid voelt zijdezacht aan. hierna zoek ik Johan op voor ontbijt bij Baan Jun Doo, een gezellig tentje aan onze straat: yoghurt met English toast en groene thee.

Rond tien uur pakken we de brommers voor een rondrit. We komen over tussendoorweggetjes met leuke restaurantjes, voorbij bar-restaurant met chalets Cococlub Thailand met de grootste bowlingclub en langs de vele tempels aan het meertje van Yangsangwararam. Ook brengen we een bezoekje aan Khao Chi Chan, de gouden Boedha op de berg getekend, waarna we langs de tempels Viharn Sien en Voramahaviharn Tempel onze weg vervolgen. De temperatuur stijgt nu snel, evenals de luchtvochtigheid. Nog steeds heb ik geen zin in die hitte . Op de terugweg gaan we nog wel even bij de koivijver langs en kijken of er nog wat te doen is in de Phoenix golfcourse. Dat is niet het geval, het is te warm en de sprinklers staan aan.

 

dag 12

De wekelijkse koffieclub is gezellig, maar niet zo groot als vorige week. Ik ontmoet er weer leuke mensen. Een bezoek aan een yogatempel gaat niet door vanwege onverwacht bezoek. Dus ga ik met met Boudy mee naar zijn huis in de regio Na Jomtien, op tien minuten van Ben Ampuhr, waar veel watersport wordt bedreven.

 

dag 13

Op tijd opstaan en ontbijten want om negen uur moet ik bij Boudy zijn. Samen met Johan, Boudy, Tim, Niza en Lucas ga ik naar het eiland Köh Larn. voor de kust van Pattaya. Lela brengt ons naar Pattaya. Na een rit van een dik uur kunnen we de boot niet gemakkelijk vinden. Nadat dat is gelukt en we de overtocht maken, blijkt de boot te diep om aan te leggen aan de steigers. Dus worden we met smalle boten voor maximaal dertig personen overgebracht naar een drijvende steiger.

Wij willen niet naar het strand. Dus zoeken we vervoer naar het dorp. Een songtouw brengt ons. Het dorp valt tegen, maar gelukkig vinden we een gezellig terrasje waar we allemaal op kussens op een groot plateau met een lage tafel liggen. We blijven hier het grootste deel van de dag liggen omdat het eiland van vier bij zes kilometer eigenlijk niet veel meer te bieden heeft dan zes grote stranden. We varen terug met een andere ferry, die aanmeert in het dorp en veel goedkoper blijkt. Oppassen dus op welke boot je stapt. Nog even kijken bij een ander loket of gewoon de pier oplopen om daar de boot te zoeken naar één van de eilandjes kan behoorlijk wat schelen.

Terug in Pattaya, halverwege de middag, lopen we nog mee naar Boudy’s appartement bij Royal Cliff ten westen van Pattaya. Daar brainstormen we met elkaar even wat we verder willen doen. Boudy rijdt ons door Pattaya langs diverse nieuwe hotels, condo's en appartementencomplexen, de één nog mooier dan de ander. Dan zie je ook dat er veel wordt geïnvesteerd. Rijkdom ligt hier letterlijk dicht bij armoede. En chaos dichtbij orde. Wij kunnen ons er niks bij voorstellen.

De duplexen en appartementen zijn prachtig. In één geval kun je zo vanuit je tuin het water in om rondom het complex te zwemmen, echt uniek. Verderop aan de kust tussen Pattaya en Ban Ampuhr is nog een aantal hotels in aanbouw. Het land is bezig om alles zo aangenaam mogelijk te maken, zowel voor toeristen als eigen inwoners. Nu al schaffen veel inwoners van Bangkok een tweede appartement in buitengebied aan om zich af en toe te kunnen terugtrekken van hun drukke bestaan in de grote stad.

Terug in Ban Amphur douchen we even en frissen ons op. Daarna met Johan terug naar Pattaya om met Boudy te gaan dineren in een Mexicaans restaurant. Alle straatjes lijken op elkaar, dus het is wel even zoeken. Een half uurtje later dan afgesproken arriveren we. . Ondanks het niet al te goedlachse personeel, genieten we er van een goed diner en lekkere Margarita.

 

dag 14

Winkelen met Boudy, gezellig. Er zijn vele winkels te vinden aan de Sukhumvit. Kleine en grote centra, met grote namen zoals Big C, Makro en Ikea. Er wordt hier ook heel veel namaak aan de man gebracht. Als een shirt of broek te goedkoop lijkt voor merkkleding, dan is dat waarschijnlijk ook zo. ’s Avonds gaan we met een stel internationale expats naar een leuke PJ bar. Zo’n karaokebar is echt iets Thais. Gezellig, we zingen ook even mee. Het is een leuke afsluiter van mijn reis.

 

dag 15

Onze rustdag begint niet lekker met een fikse regenbui. Het koelt er wel heerlijk van af. Als het droog is, gaan we de markt op. We snacken er lekker, vers van de markt uit de pan. Een songtouw pakken naar Pattaya blijkt vandaag vrijwel onmogelijk want het is Waterfeest, de eerste dag van het Thaise nieuwjaar. Daarom gaan we maar een stukje lopen. We wandelen via de Sukhumvit naar Hotel Ocean Marina en bezoeken de haven die er al erg mooi bij ligt en waar nog steeds volop wordt gewerkt aan verdere verbeteringen Tegenover het hotel zijn kleine zaakjes waar je een tripje kunt boeken naar één van de eilanden, of waar je een boot kunt afhuren met of zonder kapitein. Hier spreken ze Engels. En voor liefhebbers van varen zijn er wat winkels met scheepsaccessoires, voor zowel motorboten, jachten als zeilboten. In november is er weer een grote botenshow, voor liefhebbers van varen een mooie gelegenheid om hun hobby te combineren met een kennismaking met Thailand.

Aan de kade is een mooi park aangelegd met brede wandelpaden. Het park linkt een paar hotels met elkaar. Langzaam breidt het zicht uit richting de oude binnenstad van Ban Ampuhr. Maar er moet toch nog veel gebeuren. Het leuke is dat er nog wat authentiek Thailand te zien is. Zoals kleine gestrande vissersboten, die in de avond weer gaan varen. En her en der rommel. Wie daar doorheen kijkt, heeft een leuke strandwandeling. Wel kan de zon er erg verraderlijk zijn. Neem daarom altijd flesjes water mee.

 

dag 16

Al om zes uur ’s ochtend rijden met een taxi richting richting Bangkok luchthaven. Het is een rit van anderhalf uur en we zijn keurig op tijd. Zonder veel poespas komen we door de douane. Let op: bij aankomst moet je een formulier invullen, zorg dat je bij vertrek deel twee van dit formulier bij je hebt. Want deze moet je verplicht laten zien. Doe deze in je paspoort om verlies te voorkomen en probleemloos het land te kunnen verlaten.

Wilt u met vrienden/familie deze reis doen? Wij verzorgen uw eigen Nederlandse chauffeur, taxi en gids.
Vrijblijvende offerte

Vrijblijvende offerte aanvragen

Voornaam: *
Achternaam: *
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Email: *
Uw telefoonnummer:
Aantal Personen: *
Gewenste datum: *
* Let op! Deze velden zijn verplicht!

Foto's